Metal Fabrications

The Museum Built by Gatorade

Gainesville, Fla., recently added an unusual new institution to its cultural landscape—the Cade Museum for Creativity + Invention, which is dedicated to both commemorating and inspiring the kind of innovation that built its namesake founder’s career. Dr. James Robert Cade is best known for inventing Gatorade, but his inventions stretch from football helmets to protein shakes. The museum’s design, by Baltimore-based GWWO Architects, features a circular core and extending arms that create a sense of motion. Corrugated metal panels clad the façade, complementing the high-tech image that’s at the heart of the museum’s mission. 

More
Port Everglades, Fort Lauderdale, Fla.

Creating a Visual Voyage

Aptly named Florida’s “powerhouse port,” Port Everglades represents one of the most diverse seaports in the United States. The design vision included a more visually dynamic façade. Update the façade of Celebrity Cruises Port Everglades terminal. The port is one of the top three cruise ports in the world and among the most active containerized cargo ports in the U.S. In 2018, Celebrity Cruises unveiled a renovated Terminal 25 (T25), its first brand-designed cruise terminal located within the port.

More

Shading Systems Complete University's Residence Halls

The project team at Texas’ Tarleton State University needed a material that fit with the existing design blueprint and fulfilled solar shading requirements. Exterior coiled wire fabric panels were chosen to enhance comfort for building occupants. The growing academic institution demanded additional residence halls, which came in the form of two new, modern on-campus buildings—Traditions Halls—designed to be both a “living and learning” home for more than 500 students. Social spaces with floor-to-ceiling windows are a key feature of each building, acting as “lantern-like elements” along the bisecting pedestrian route, Rudder Way.

More

Silent Growth

The newly opened 1 Hotel Brooklyn Bridge in Brooklyn’s Dumbo neighborhood features a touch of greenery in the guest rooms and public spaces, bringing the outdoors inside. The 25-ft., custom green wall in the lobby made from Banker Wire I-21 creates a woven fixture screen and custom welded wire mesh hanging baskets for vegetation. The vertical wall blends industrial elements with natural ones against a backdrop of concrete and steel and is laid out in such a way to ensure that vegetation can grow organically over the canvas. 

More

A Fabric that Quiets the Crowd

These aluminum-based panels are designed to improve poor workplace and commercial acoustic environments. Acoustic Mesh Panels incorporate a sag-free, 1-in. thick honeycomb support plate, layered with an intermediate blanket of fiber-free acoustic fleece. This dampens noise to a sound absorption value of aw=0.9.

More

Historic London Office Space Revitalized

Former Victorian depository draws inspiration from elegant woven metal fabric to enhance the new office space. The Studio at 10A Greenwood Place in London completes its stylishly industrial revitalization with a unique lift enclosure. Two mesh patterns, layered closely together, enhance the new office space created in a former Victorian depository. As the office is designed as an open plan, the lift is a focal point, offering transportation between floors and is designed to evoke the building’s Victorian era. It’s complemented by brick walls, concrete soffits and exposed cast iron supports.With a beautiful street frontage, The Studio provides ample light via expansive, modern win

More

House of Cards

A Swiss university placed emphasis on iconic construction to develop the architectural charisma it needs to prevail globally in the university sector. The Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) is widely acknowledged as one of the finest universities founded anywhere in the world. This reputation attracts top students from across the globe to Lausanne, Switzerland, with the campus situated to the west of the city center. In the required new buildings and refurbishments, the institution places a consistent emphasis on iconic constructions in order to also develop the architectural charisma it needs to prevail in the globally competitive university sector. The extension of the existin

More

Justice and Transparency

Surprising images of floating feathers help a California courthouse balance the scales of architecture and art. The striking new Governor Deukmejian Courthouse in Long Beach, Calif. spans two city blocks in downtown Long Beach and replaces a functionally obsolete courthouse one block away. In keeping with the cityscape, the courthouse design features a low-rise scheme in an L-shape—with one section of four stories, the other of five stories—surrounding a secure courtyard, a spacious lobby, and 31 courtrooms with access to natural light. Clad in deeply-articulated curtainwall and stone elements, the courthouse also features a stunning frieze at its entrance. American new media artist and UCLA

More

Engulfed in Metal Mesh

At the MUMUTH Music Theatre in Graz, Austria, a shimmering metal façade is the perfect complement to the building’s combination of movement and music. Located in Austria’s student-based city, the MUMUTH Music Theatre at the University of Music and Performing Arts Graz combines a unit-based volume—the black box of the theater—and a series of movement-based volumes—the foyer and public circulation areas. The multipurpose auditorium can seat up to 450, and is adaptable to a wide variety of performances. A spiraling constructive element connects the entrance to the auditorium and to the music rooms above. This “twist” forms a 3D interpretation of the repetitive pattern, executed in the muted ton

More

Curtainwall Crowns Construction Equipment’s Display

When renovating its Tampa branch to upgrade the facility and corporate office, Flagler Construction Equipment wanted a creative way to display its products. Large in scale, Flagler’s products include giant excavators, backhoe loaders, pipe layers and compactors. An effective outdoor display area required a well-defined space large enough to showcase heavy-duty machines and trucks while complementing the renovated building. Flagler wanted its renovated building and product display area to help articulate its new business approach, which includes adding better systems, better technologies and better management tools to provide an exceptional customer experience. Because the original building w

More