Case Study

UC Davis West Village Neighborhood

Live/Work Lifestyle

UC Davis West Village, the nation’s largest planned zero net energy community, continues to work toward its goal of producing 100 percent of the energy it uses.A 2015 report released by UC Davis and the West Village Community Partnership LLC said the community is 82 percent of its way toward reaching zero net energy, or ZNE. The analysis covers the time period between September 2013 and August 2014. “The neighborhood is close to where we want it to be, but we still are not at the finish line,” said Sid England, assistant vice chancellor of the UC Davis Office of Environmental Stewardship and Sustainability. “I think we’re on track to get to 100 percent in t

More
Edison Eastlake Apartments, Phoenix, Az.

Beating the Heat

On top of that, the neighborhood has lower vehicle ownership than other areas of Phoenix, so residents rely on walking, biking or taking public transportation and are out in the heat for extended durations.As part of the plan to incorporate 1,161 units of mixed-income housing (including a one-for-one replacement of existing public housing units) Mithun developed new housing prototypes that maximize shade and ventilation and incorporate cool building materials to mitigate extreme heat. Now in the first phase of implementation (an affordable apartment building), the project’s housing design strategies include courtyard housing to maximize shade, single-loaded apartments with open breezew

More
Johnson Controls Asia-Pacific Headquarters, Shanghai, China

Monsoon Proof

Gensler recently completed the Johnson Controls Asia-Pacific Headquarters in Shanghai, China. Building in a mega-city that is vulnerable to rising sea levels, intense tropical cyclones with high-wind speeds and an extremely wet Asian monsoon season required the design to incorporate passive, redundant and low-maintenance building envelope solutions. Careful attention was paid to the detailing of façade border conditions where different systems meet. Façade laboratory and on-site testing was performed as a means of understanding the building enclosure’s ability to withstand extreme weather events.The building has two emergency generators, but in the event of a power failure the building

More
Louisiana Children’s Museum, New Orleans, La.

Retaining Water

Following Hurricane Katrina, the Louisiana Children’s Museum (LCM) adapted its mission to respond to the changing needs of its recovering community. By integrating indoor and outdoor interactive experiences in a park setting, LCM presents a unique model for children’s museums.The museum’s new home, designed by Mithun, is distributed into two linked buildings that are carefully sited to protect a significant grove of live oaks, part of a World Heritage Site. The design builds resilience into the lagoon edge with native plantings that will absorb rain and flood water and creates open space that reinforces environmental education. The choreography of the visitor experience con

More

French Race Track Redesign

Redesign challenges at France’s scenic Paris Longchamp Racecourse included adjusting the facility to better match the size of crowds at different times of the year. It can be a balancing act to make something cost effective, practical, yet appealing and comfortable. This was one of the challenges in the redesign of Paris’ Longchamp Racecourse, a scenic horse-racing venue in France. However, hosting Europe’s most important horse race, the Prix de l’Arc de Triomphe, means accommodating 60,000 fans—a number that hardly resembles the track’s typical attendance. A smaller, more comfortable, complex was preferred by the owners, one that could take advantage

More
The Fayette County Courthouse, Lexington, Ky.

Restoring Order to the Courthouse

The Fayette County Courthouse was once the shining jewel of Lexington, Ky. Constructed in 1899, the Richardsonian Romanesque-style building was one of the first fully electrified structures in the city. Its heralded central dome used electric lighting to create a star-like ceiling. But, in the 1960s, a central elevator shaft and hvac equipment obscured all views.A 2016 renovation led by K Norman Berry Architects, with Deborah Berke Partners, converted the courthouse into a mixed-use office and restaurant space. The dome was restored, but also included the addition of Technical Glass Products’ Fireframes ClearFloor System, as well as a tempered, laminated walking surface glass, and a st

More
Steinbach Regional Secondary School, Steinbach, Manitoba, Canada

Sustainability Incorporated into School Design

The newly renovated Steinbach Regional Secondary School in Manitoba is assisting the faculty with a great lesson for the students on the environment and the impact buildings make. Stantec Architecture and the Hanover School Division envisioned a school built to serve as a learning tool for its existing students as well as the growing community. To align with the sustainable design elements, the school incorporates chilled beam products as its primary source of air distribution.

More
Jim and Martie Bultman Student Center, Hope College, Holland, Mich.

Rail System Enhances Community

A minimalist stair track rail system at the Hope College Jim and Martie Bultman Student Center gives the open concept space a sense of lightness and freedom—ideal for fostering community among students and campus organizations. Provide safety needed for stair systems without taking away from the elegance of the space. The center includes a large multipurpose room with adjacent patio, a lounge with fireplaces, as well as, meeting areas and a coffee shop.

More

Electric Coop Emphasizes Efficiency

One of the largest power distributors in the Upper Midwest, Mountrail-Williams Electric Cooperative recently opened its Williston, N.D. headquarters featuring an expansive curtainwall. The four-story, 85,000-sq.-ft. Mountrail-Williams Electric Cooperative (MWEC) building was designed by JLG Architects to achieve a LEED Gold certification with an emphasis on highlighting the efficient use of electricity, while creating a beacon for mwec on the north side of Williston. MWEC’s and JLG’s shared over-arching design goal for the new headquarters was focused on “looking to the future,” said Nick Lippert, AIA, project manager, JLG Architects. “The entire design aestheti

More

Lower Manhattan's Pier 17 Revitalized

Located in New York City’s South Street Seaport, Pier 17 anchors an extensive redevelopment project that is focused on transforming the historic Lower Manhattan neighborhood into a thriving cultural, retail and entertainment center. To apply powder coatings in a challenging marine environment. As the firm selected to rehabilitate Pier 17, a once-thriving festival pavilion that had devolved into a dreary indoor mall, SHoP Architects had four essential demands for the metal coatings supplier.The first was, due to its location, the coating had to include a long-term warranty covering film integrity, chalk and color fade. The second was that the metal coating must be solvent-free to h

More