Case Studies

A Whole New Way to Hook New Horns

The 2017 renovation of the University of Texas (UT) locker rooms, as envisioned by Gensler, started with a cathartic dismantling of the existing facility. For Coach Tom Herman, the project was about creating the right environment for success. “From recruiting, to player comfort and motivation, to game day intensity, the lighting controls help set the right tone at the right time,” says Herman.Every aspect of the renovation was designed to make UT facilities reflect the university’s commitment to continued excellence. Lighting plays a major role throughout the space. In a design unique to the Longhorn program, each locker glows orange. Cove lighting throughout the space is f

More

Classroom Remodel Reveals Fun in the Ceiling

An elementary school computer lab was transformed from an outdated room to a 21st-century learning space on a tight budget, by a creative application of paint, carpet and ceiling tiles. Two aspects of school remodeling are generally predictable: the schedule is short and the budget is tight. Fortunately, school staff and teachers can bring other assets to the process: resourcefulness and creativity that make the mission possible. At Morton Gingerwood Elementary School in the Chicago suburbs, they were able to bring outdated rooms back to life and make exciting learning spaces by the clever application of carpeting, paint and intriguing ceilings. The computer lab for first and second gra

More

Grocery Store/Office Transformed into a College Campus

Antelope Valley College focused on its future with a retrofit project that created the Palmdale Center that was an existing grocery store with attached office building. The retrofit market is filled with opportunity for the building owners who are willing to reinvest in structures. Antelope Valley College focused on its future with a retrofit project that created the Palmdale Center in Palmdale, Calif. With the project, the college now has a self-contained satellite campus that once was an existing grocery store with an attached medical office building.

More

Going Off the Grid in the Rockies

Lighting fixtures match mountain complex’ power and aesthetic needs. Identify energy-efficient lighting fixtures that would suit the plans of officials at the Headwaters Center in Winter Park, Colo., to get off the grid. The center, a “first of its kind” facility, is a nonprofit hub for mountain entertainment, events, higher education and water education. Peter and Lucy Van Dusen of Peter Van Dusen Project Management and Design provided the architectural creativity behind the highly innovative project.Sustainability was their main focus, as they wished to use materials from the past and incorporate an energy system of the future. For example, since it was to be an “of

More

Winter-Proof Walls

Winters in Traverse City can be brutal, so when planning its proposed four-story, 47,000-sq.-ft. Trailside45 apartment building in the northern Michigan town, owner, developer, contractor and operator, Westwind Construction, knew it needed a durable, energy-efficient exterior wall system that would also be attractive and easy to maintain. At first, the company tried life-sized samples of a stenciled brick design for the exterior wall. That didn’t achieve the look the design team wanted, so it explored other options.“We envisioned a modern, contemporary design and wanted a versatile exterior appearance, using as many textures as possible to provide exterior character,” said

More

Floor-to-Ceiling Inspiration in Seattle

Located in Seattle’s thriving and diverse South Lake Union neighborhood, 9th and Thomas provides a welcoming presence for the growing population of downtown Seattle and serves as a model for sustainable building design.The 12-story, 230,000-sq.-ft. office-retail complex, certified as LEED Gold, features an ultra-low-energy HVAC design, chilled beams that heat and cool with minimal airflow, a heat-recovery chiller that “pumps” heat from hot to cold spaces, and a dedicated outdoor air system that provides increased fresh air ventilation to all spaces. Designed by Olson Kundig Architects, the building also includes 12,000 sq. ft. of flexible, interconnected retail sp

More

Senior Living Community Helps Residents Feel Closer to Home

The Mooring on Foreside trades the bland, institutional décor of traditional senior living facilities for a calming New England cape aesthetic. The Mooring on Foreside prides itself in providing responsive, specialized care for individuals living with progressive memory loss. In order to offer residents suffering from these conditions effective care in a familiar environment, The Mooring’s owner enlisted Gawron Turgeon Architects of Scarborough, Maine to design the ideal facility.“The overall challenge for The Mooring project was to create a functional, residential scale, small house community with a New England cottage style aesthetic. We also had to offer the safety and durabil

More
Apple Central & Wolfe Campus, Sunnyvale, Calif.

Buying Into a ‘Zero’ Vision

In September 2015, the 815,000-sq.-ft. Sunnyvale, Calif., office research and development campus known as Central & Wolfe[LW1], was leased to Apple in what turned out to be the largest, single new office lease in the United States that year.The complex consists of three connected four-story office buildings, each with an internal courtyard, and a two-story standalone amenity building featuring cafés, banking, athletic courts, retail and restaurants. The central quad features an open plaza, detailed landscaping, public art, a 500-person sunken amphitheater, a large dining terrace, outdoor pavilions and café chairs and tables.All employees will be within a 2.5-minute walk (or less) from th

More

Niche Cocktail Bar Protected with Canopy System

New York City’s R17 cocktail bar, located on the building’s rooftop, offers patrons an elegant, locally-oriented hangout with dramatic views of Manhattan and Brooklyn. Pier 17 is a massive 300,000-sq.-ft. building at the waterfront along the East River. Encompassing retail, entertainment, architectural features and seasonal attractions, the area is intended to further the transformation of the Seaport district into a true destination. To ensure its all-weather use, modular construction firm, Nussli, sourced, selected and installed a retractable canopy.

More