May/June 2021

Iso Work Lounge

Space Shaper

Combining the comfort of a lounge chair with partitions for privacy, Arcadia's Iso Work Lounge Collection provides a welcome and quiet space to sit, work and focus. Armless lounge and love seat models, as well as panels, perform beautifully alone or as an ensemble to create stand-alone modules, clusters, or expand into a multitude of well-proportioned arrangements for various meeting requirements.

More
4747 Bethesda, Bethesda, Md.

The Grand Staircase

Enhancing the lobby experience at 4747 Bethesda in Bethesda, Md., Banker Wire SZ-4 mesh flanks the ceremonial three-story staircase, lending transparency behind multiple glass panes. Stainless steel melded with bronze-aged copper wire mesh creates a unique weave that changes with the viewer’s angle. “Contrasting the bronze-embossed glass that clads the building, the lobby is articulated as a jewel box,” says Ruben Quesada, designer, ZGF Architects, the architect on the project. “The combination of the copper and stainless steel pairs well with the other timeless materials in the space—bronze, Italian marble and walnut wood—creating a cohesive design messag

More
Thaden School, Bentonville, Ark.

Reels and Wheels

Designed to recreate the green-gold metallic finish of a 1967 Mustang Shelby Cobra GT500 sports car, Sherwin-Williams created a customized coating per Marlin Blackwell Architects’ specifications for Thaden School in Bentonville, Ark. Featuring the “Reels” film and production studio, and the “Wheels” physics and mechanics building, rainscreen metal panels from Morin are finished with the Fluropon SR—a 70% PVDF resin-based architectural coating with solar-reflective pigments. The specialty coating helps resist heat absorption and supports the buildings’ energy efficiency ENERGY STAR, LEED and Cool Roof Rating Council program criteria.The campus also to

More
Plaza of the Tempe Center for the Arts, Tempe, Ariz. by design teams at Landscape Forms and Designworks

Contemporary Response

At the Tempe Center for the Arts, in Tempe, Ariz., Landscape Forms debuted its new Typology line, which includes both area light fixtures and site furnishings. The line is a system of sculptural and outdoor seating and lighting features, created in partnership with Designworks, a BMW Group company.A ribbon bench serves as a centerpiece for the collection—modular segments enable the bench to meander seamlessly throughout landscapes. LED ring lights and stick lights, artfully illuminate and guide, almost like floating halos. Path lights are encased in concrete mantel to create a small-scale, vertical version of the ribbon bench. 

More
Franklin & Marshall College Winter Visual Arts Center, Lancaster, Pa.

A Visceral Glow

Supporting Steven Holl Architects’ unique “box-kite-shaped” design for the three-story Franklin & Marshall College Winter Visual Arts Center in Lancaster, Pa., Bendheim was challenged to create a unique, parallel, single-glazed, tip-to-tip framing configuration for the curved glass walls. 

More
Hanging terracotta screen by Shildan

When Shading and Architecture Marry

Chicago’s Printers Row, located in the South Loop neighborhood of the city, is home to a large collection of former warehouses and factory lofts built at the turn of the century. Mostly built of steel-frame construction and wrapped in richly detailed brick, terracotta and stone, the area is one of many protected historic districts in the city. So when Filoramo Taslma Architecture was commissioned to create a mixed-use infill project, a blended, but distinct, design was at the fore. The residence portion of the structure pays homage to its neighbors with playful massing clad in dark-gray brick and a hanging terracotta brise-soleil. In keeping with the historic district, the prevail

More
156-unit net-zero village complex, Rotterdam, N.Y.

All Go for Green

MDU development recently completed a 156-unit net-zero village complex in Rotterdam, N.Y. The complex uses submetering from Leviton, including its new Load Center, to remotely monitor energy use for each apartment. This allows staff to see comparisons in HVAC and energy usage, and detect variances, which can sometimes point to malfunctioning equipment, or units consuming excess energy. Yet it’s unobtrusive, and as project developer David Bruns points out, the load center is right in plain view. “It’s a great improvement over the stodgy load centers of the past.”

More
BIPV modules atop a walkway for the Salt Lake City Public Safety Building in Utah

BIPV in High-Performance Glazing

With a dual function as a balcony, balustrade, glazing or a skylight, Solarvolt BIPV modules from Vitro Architectural Glass come in a variety of configurations, including multiple solar cell arrangements and three unique photovoltaic crystalline silicone types for various effects on aesthetics and performance. Compatible with almost all of Vitro’s glass products, the solar panels with solar cells are arranged between two glass lites with glass-film techniques. The modules come in sizes up to 98 in. × 146 in. and in thicknesses of up to two 12-mm lites.Views of the BIPV modules atop a walkway for the Salt Lake City Public Safety Building in Utah. 

More
Bradley Corp. stainless steel hand sanitizer dispenser stand

Hand Sanitizer Here to Stay

Helping to meet post-COVID hygiene needs, Bradley Corp. has introduced stainless steel hand sanitizer dispenser stands. The ADA-compliant unit can be placed anywhere outside the bathroom including lobbies, stairwells and cafeterias. Available in liquid or gel, foam or liquid mist, the battery-operated dispensers are easy to refill.

More
NASA Langley Research Center

NASA Showcases Modernity and Innovation

Groundbreaking began on NASA Langley’s largest laboratory in April 2017, and the $96 million project is part of a revitalization plan that will replace and repurpose the site’s facilities. For NASA, the building showcases their commitment to modernity and innovation. “This is going to advance and ensure the capabilities the agency must have for mission success, as well as pave the way for Langley’s future as we enter our 100th year,” said Dave Bowles, director NASA Langley Research Center.  A façade that reflected thsose values was needed.

More