July/August 2016

Snap to it

A solution for installing CableRail stainless steel railing infill into composite sleeved or wrapped wood posts, Quick-Connect lag and pivot fittings now work with wood. Easy to use, cable end simply insert into the fitting, and the embossed Quick-Connect jaws grab and automatically lock in place. No crimping or hard-to-use compression tools are required. The fittings screw directly into the face of a post or wall, which makes them the perfect solution for projects requiring an inside-to-inside connection.

More
Johnson Wax Company Headquarters, Racine, Wisc.

Indelible Drawings Carved in Concrete

Precast concrete is one of the most durable and economical building materials, can be expressed in unique and artful applications. The offices of Foster + Partners architects embraced an intriguing process innovation in a precast application in Fortaleza Hall at the newest addition to the Johnson Wax company headquarters in Racine, Wisc. The new building was built to commemorate the family’s journeys to Fortaleza, Brazil. Like a theater-in- the-round, it features a magnificent circular glass façade and roof rising two stories above a below-grade, conical reception hall with wooden mosaic floors and precast concrete walls. The precast walls feature a subtle grayscale mural of a Brazilian palm

More

Preserving History

In a dramatic historical renovation, Metsawood was used to restore the oldest swimming pool in Hamburg Kaifu-Bad. The former 1895 structure had been decimated by the wet environment and time, and the protected monument required a material that would preserve traditional construction methods while tolerating salt water and high humidity. “What sounds simple presents unusual challenges for architects,” reports architect Manfred Voss from MRLV. “The salt content 6% is good for humans but bad for steel—a standard solution wasn’t an option.” This required all-wood construction—not even the hardware to join the trusses could be made of metal. The structural engineer, WTM Engineers, devised wood jo

More

Leaving the Light On

Due to inconsistent and energy inefficient existing lighting at U-Haul’s corporate headquarters parking structure, it was time for an LED upgrade. At the U-Haul corporate headquarters parking structure in Phoenix, Ariz., the existing lighting was inconsistent. The lighting tended to yellow and could cast shadows that created a murky effect throughout the structure. The less than ideal lighting was also energy inefficient. When U-Haul began its search for a new lighting solution, it turned to LED lighting. U-Haul had previously considered LED technology but was concerned about the high temperatures in Phoenix so it initially considered fluorescent and induction options because of the higher K

More

Shoe Company’s Headquarters Put in Motion

The New Balance Athletic Shoe company wanted its building to exemplify the underlying company philosophy: speed, motion and high performance. During the planning stages of the company’s new office headquarters, Jim and Anne Davis, owners of New Balance Athletic Shoe, wanted a building that reflected what their company was all about: speed, motion and high performance. “It was a fun project, a great project,” says Mark Sardegna, AIA, LEED AP, vice president of Elkus Manfredi Architects in Boston. “We were approached by Jim and Anne Davis to help design their fourth headquarters building since the ’70s, all in this neighborhood. They are very committed to the Brighton Landing neighborhood and

More

Restoring the Broadway

Delaminated and peeling despite attempts to repaint areas, the Broadway Promenade Condominium was in desperate need of repair. Located in Sarasota, Fla., the 10-year-old Broadway Promenade Condominium was in need of repair. The stucco was cracked, unbounded and inadequately cured during construction, resulting in a high alkaline stucco. As a result, the exterior paint exhibited severe alkaline burn, became mottled in color and had begun to delaminate and peel despite several attempts to repaint areas.

More

Cheers! Vineyard Receives Modern Facelift

Santa Rosa’s Bastoni Vineyards replaced its 70-year-old, 2100-sq.-ft. barn with a metal counterpart while keeping its authentic look. Tucked away in the Santa Rosa countryside, one can find the beautiful Bastoni Vineyards. Spanning 40-acres, the vineyard has been a staple in the Sonoma Valley for decades and it recently embarked on a mission to replace the 70-year-old wooden barn used for its grapevine storage. With a desire to maintain the look of an authentic barn, but the need to incorporate modern functionality, the owners of the vineyard decided to explore building with metal. The final result yielded a custom and functional barn from Star Building Systems, constructed by The Steel Buil

More

University Achieves High Acoustical Performance

The University of Toronto Scarborough Campus’ (UTSC’s) new $52.5 million Environmental Science and Chemistry Building (ESCB) is a study in sound installation. Contributing to the building’s multiple goals, acoustic stone wool ceiling panels and suspension systems support the university’s architectural vision, functional performance requirements and sustainability criteria, and completing the project within budget and on schedule was key. “It was a mission of mine to achieve the highest possible level of efficiency for this type of energy-use intensive building prior to the design team and contractor coming on board,” said UTSC facilities Management Dept.’s project manager, Hovan Stepanian. “

More

Neighborhood Diversity

The 12-story Olume multifamily residential building in San Francisco’s Mission District features a unique multilayered cube-like metal facade, which has become one of the most recognizable buildings in the city. A big compliment to architects is hearing that one of their building designs has become a recognizable landmark. That is the case for architects at the Los Angeles office of Arquitectonica Intl. Corp., who designed the 12-story, 138,512-sq.-ft. Olume multifamily residential building in San Francisco’s Mission District with a unique multi-layered cube-like metal façade. Arquitectonica was brought in to redesign the façade of the building after the project’s entitlement process had bee

More

Transparency and Safety

ZGF Architects worked with the team at UCLA’s Center for the Health Sciences building’s South Tower on a custom mesh railing infill for the complex. The 443,000-sq.-ft. South Tower building on UCLA’s Center for the Health Sciences (CHS) building underwent a seismic upgrade and renovation to convert nine of the former hospital’s 12 floors into research lab space. ZGF Architects wanted to create a custom mesh railing infill for the complex. ZGF’s vision was to maximize openness without diminishing the strength of the infill material.

More