Public & Cultural

Albion Library, Toronto, Ontario

A ‘Welcome Mat’ for the Community

New libraries aren’t built every day, especially when there’s one already serving the community. But the influx of new immigrants into Toronto’s post-war Rexdale suburb prompted the city’s progressive, neighborhood-focused public library authority to replace it with a more enticing, comprehensive, and service-minded version. “Providing services to immigrants was a design and program priority, a ‘welcome mat’ for the community,” explains Andrew Frontini, Principal of Perkins + Will Toronto and architect of the project.The main challenge for the local office of Perkins+Will was to bring natural light into the tight, square form dictated by t

More

Treehouse Glazing

For Mexico’s library at Tecnológico de Monterrey, Sasaki Associates’ endeavored to create a treehouse in the middle of the campus forest. The floor-to-ceiling windows, fabricated with Solarban 90 Vitro glass, deliver a light-to-solar gain ratio of 2.22 and a corresponding reduction in demand for artificial lighting and AC.

More
Steinhardt Museum of Natural History, Tel Aviv, Israel

Steinhardt Museum of Natural History

Housed inside a symbolic wooden treasure chest, that doubles as the cladding for the museum’s collection, Tel Aviv University’s Steinhardt Museum of Natural History—with more than 5 million specimens collected over the past century—is the largest, most active center for biodiversity research in the Middle East. Making a splash with its Noah’s Ark-looking façade, Kimmel Eshkolot Architects’ concept was two-fold: beckon museum patrons and passersby to come inside and explore, while also providing a climate-controlled space for the archeological specimens.“The collections are the heart of the building and we wanted it to be exposed to the city and

More
Austin Central Library

Panels Ensure Durability for Library Exterior

The city of Austin built a new central library to serve its citizens, and in designing the building, chose perforated anodized aluminum as a central façade design element. Opened to the public in October 2017, the new 200,000-sq.-ft. Austin Central Library makes full use of the functional and aesthetic benefits of the perforated anodized aluminum panels. Many panels provide shade for the building and its entrances, while one large panel incorporates literary quotations that are visible on the building’s floor as light shines through the metal, and all of the panels add to the overall building aesthetic.The library was designed by architects from Lake Flato Architects and Shepley Bulfin

More

Visitors at Texas Library 'Sitting in Tree House'

When the City of Seguin, Texas, decided to tear down its old library and build a new one, the priority was to leverage the natural beauty of its site along the banks of Walnut Creek. In Nov. 2017, the Seguin Public Library earned LEED Gold certification through the U.S. Green Building Council. Bringing the outdoors inside of this two-story facility, a curtainwall frames these natural views and leverages natural light. In addition, cantilevered decks overlook the creek and a popular walking and biking trail. Designed by PGAL of Los Angeles and 720 Design of Dallas, the 43,000-sq.-ft. library is three times the size of the original building, providing more area for books, technology and spaces

More

Channel Glass Shines at New D.C. Museum

The Museum of the Bible features channel glass, which not only defines the museum’s entrance, but also brings daylight in and establishes a sense of privacy. Washington, D.C.’s new Museum of the Bible features a brilliant, 22.5-ft. towering channel glass wall-cladding, which defines the museum’s entrance and Arcade. The glass conveys a crystalline appearance, symbolic of the original building’s function as a cold storage warehouse. In other areas throughout the museum, translucent channel glass façade elements bring daylight in, while establishing a sense of privacy. Channel glass creates virtually uninterrupted walls of glass, limitless in length and up to 23-ft

More

Aquarium 'Sheds' Water Usage

With nearly two million guests each year, the Shedd Aquarium in Chicago needed a commercial restroom upgrade to match its water efficiency objectives. challenge: Welcoming nearly two million guests each year, Chicago’s Shedd Aquarium is not only home to 32,000 animals, but also a popular location for local business meetings and events. So when the Chicago institution required an upgrade to its commercial restrooms, its goal of water efficiency and saving were top of mind. Devoted to its vision of a world thriving with aquatic life, sustained by people who love, understand and protect it, Shedd is a leader in the rescue and rehabilitation of aquatic wildlife across the world. Not o

More

Theater Achieves Open and Unique Aesthetic

The new Writers Theater, located in Glencoe, Ill., designed by Studio Gang Architects, creates a space that brings energy to the town while maintaining an essence of transparency and fluidity. In 2016, Writers Theater packed up and moved to a new location in Glencoe, Ill., in order to perform in a larger space and attract additional followers.  Decked with floor-length windows and open social spaces, collaboration is encouraged with the hope of better uniting people through theater. Located in the downtown area, the building reflects the theater company’s objective to maintain intimacy and audience involvement. The main theater seats 250 patrons with a second performance venu

More

Pavers Add Distinction to Boston Project

Boston’s 101 Seaport is a project unique in concept and installation. Functionality, performance and aesthetics were all taken into consideration when selecting paving materials. Creating projects of true distinction takes the collaboration of an entire team. 101 Seaport is a project unique in concept and installation. The designers at Copley-Wolff Design Group were challenged with a project that would ultimately become a mixed-use facility to accommodate both commercial and residential concerns, in on-grade and elevated areas. Functionality, performance and aesthetics were all taken into consideration when selecting paving materials.

More

From Past to Present

Once a metaphor for economic and political turmoil in the area, the venerable “Unfinished Theatre” in Lublin, Poland, needed to bring itself into the 21st century. Two rooms especially benefited from a seating upgrade that leaves visitors in step with modern aesthetics and comfort. The “Unfinished Theatre” is the name that the inhabitants of Lublin nicknamed the old building that has occupied the city center for more than 40 years. With construction starting in 1960, it was set to be Europe’s largest opera palace. Funding problems at the start, together with the economic crisis of the 1980s and political changes at the end, left the unfinished building as a metaphor for a society that went d

More